Győrbíró Márton cserépkályhás


Hasznos információk


978 ezer Ft
hordozható csempekandalló

1 090 ezer Ft

új cserépkályhák akciós áron


 
Tel: +3670-342-8054
Budapest XXIII. kerület
 
   
Győrbíró Márton
cserépkályha és kandalló építés
 
   
 
   

Cserépkályha használata


Egy cserépkályha élettartama nem csak a felhasznált anyagok milyenségétől függ, hanem a felhasználó hozzáértésétől is.
Bár a kályhában való fűtés nem igényel szakképesítést, ajánlott a körültekintő, gondos használat és az itt leírtak betartása!

A szezon első begyújtása előtt mindenképpen ellenőrizzük, vagy ellenőriztessük a kémény működését, a nem megfelelő kémény életveszélyes lehet!

Első begyújtáskor figyelembe kell venni, hogy a kályha belseje hideg, nem szabad azonnal megtömni a tűzteret, törekedni kell a fokozatosságra. Ilyenkor célszerű a szárító eljáráshoz hasonló kímélő begyújtás, azaz egy-két „guriga” gyújtós újságpapírba tekerve, erre pedig 2-3kg száraz tűzifa.

Amikor a kályha bemelegedett el lehet kezdeni a rendes fűtést.

Tegyünk legalább két tekercs újságba csavart gyújtóst a tűztérbe, erre néhány vastagabb ágat, a tetejére pedig 4-5kg tűzifát (maximum 3 hasáb)! Ha a tűz belobban, rá lehet csukni a szikrafogót, de a kályhaajtót résnyire nyitva kell hagyni!

Nem elegendő a huzatszabályozó (amennyiben van) nyitva hagyása, mert a tűznek ebben a stádiumban több levegőre van szüksége. Pár perc után már érzékelhető a csempék melegedése, egy fél óra múlva pedig kimondottan forróak a kályhacsempék. Várjuk meg, amíg tűz kialszik, csak izzó parázs marad a tűztérben és csak ilyenkor csukjuk rá az ajtót! Innentől kezdve a cserépkályha sugározza és tartja a meleget.

Legközelebb csak akkor pakoljuk meg a kályhát, ha már nem sugározza a hőt, ez többnyire 12-24 óra múlva esedékes.

Egy cserépkályha a nagy mennyiségű és tömegű tűzálló anyagnak köszönhetően szivacsként tárolja a meleget, de egy bizonyos mennyiségű hőnél többet nem képes magába szívni. A túl gyakori, vagy túlzott fűtés nem hatékonyabb hő leadást, hanem a tüzelő hamarabbi elfogyását és a kályha idő előtti tönkremenetelét okozza.

A tűzifa megválasztásánál is gondosan kell eljárni.

Kerülendőek a puha fák, illetve a nagy gyantatartalmú fafélék, mivel ezek viszonylag gyorsan leégnek és nagy mennyiségű korom keletkezik égésükkor. A legelterjedtebb az akác, bár nem kimondottan keményfa, ennek a legjobb az ár-érték aránya.

A frissen vágott tűzifa megvétele után következik a szárítás. A rönkökre darabolt fát jól szellőző, esővédett helyen szárítsuk egy évig, majd hasogatás után további egy év szárítás következzen, csak ezután tekinthetjük száraz tűzifának.

cserépkályha használata

cserépkályha használata

cserépkályha használata

tűzifa megválasztása

 
 
 
© 2008-2021 - www.kalyhas.net - Győrbíró Márton - cserépkályha építés